Cozonacul de “supermarket”, plin cu aditivi

 

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) avertizează consumatorii că o bună parte din cozonacii aflaţi la vânzare pe rafturile magazinelor conţin aditivi alimentari. Şi asta după ce reprezentanţii asociaţiei au realizat recent un studiu privind calitatea cozonacului – studiu care face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare “Hrană Sănătoasă – o investiţie pe termenu ling pentru sănătatea noastră”.

Potrivit site-ul asociaţiei precizate, apc-romania.ro, APC a achiziționat, în prima parte a lunii decembrie, 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale, hipermarketuri şi supermarketuri, (fabricat şi distribuit de 13 producători), cu gramajul cuprins între 325 g și 1.000 g în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Sortimentele de cozonac analizate au fost: cu stafide şi fructe galsate; cu nucă şi caco; cu rahat şi cacao; cu nucă; cu nucă, stafide şi cacao; cu nuci, stafide şi bucăţi de portocală; cu nucă şi stafide; cu cremă de nuci; cu caco şi rahat; cu cremă caramel şi cremă de ciocolată; cu cremă de lapte şi frişcă; cu cremă caramel; cu cremă ciocolată-rom; cu nucă şi vişine; cu mac; cu rahat şi cu stafide. Din analiza etichetelor a reieșit că, în afară de făină, zahăr, drojdie și sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc și alte ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori. Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5 la sută și 2 la sută şi, în plus, niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului: făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri. La 65 la sută dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului. Conform site-ului precizat, apc-romania.ro, în cele 31 de produse analizate de specialiștii APC s-au identificat 30 aditivi alimentari şi anume: arome sintetice – identificate la 77 la sută din produsele analizate; mono și digliceride ale acizilor grași – emulgator identificat la 74 la sută din produsele analizate; acid ascorbic – conservant; sorbat de potasiu – conservant; acid citic – corector de aciditate; stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași; acid sorbic – conservant; carbonat de calciu – corector de aciditate; sirop de sorbitol – agent de umezire; propionat de calciu – conservant; L-cisteina – agent de tratare a făinii; caramel simplu – colorant; carmin -colorant roșu; propilenglicol – stabilizator; alginat de sodiu; datem – emulgator; briliant blue – colorant; caramel amoniacal – colorant; portocaliu annato – colorant; aceslufam K – îndulcitor; ciclamat de sodiu – îndulcitor; zaharină – îndulcitor; antocianine – colorant; dioxid de titan – colorant; guma guar – agent de îngroșare; benzoat de sodiu – conservant; carbonat de amoniu – agent de afânare; carbonat de sodiu – şi citrate de sodiu-agent de reglare a acidității.

 Cozonaci cu arome sintetice

Tot în urma studiului realizat de APC s-a constatat faptul că o serie de cozonaci conţin arome sintetice – combinații de substanţe chimice sau substanțe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul sau gustul. Este vorba despre: E120 – acidul carminic, un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila, iar aditivul nu prezintă riscuri pentru sănătate dacă este utilizat în dozele admise de legislaţie; E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat; E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial care poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, consumul lui nefiind recomandat copiilor hiperactivi; E150c – caramel amoniacal este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului, susceptibil de declanșarea unor alergii; E150d – caramel sulfit de amoniu,  care poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari; E160b – colorant portocaliu, determină urticarie, nu se recomandă folosirea lui în produsele destinate copiilor; E163 – antocianina, colorant roșu, albastru sau violet care se obține prin extracție cu apă acidulată, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare; E170 – carbonat de calciu, un colorant de suprafață care, în concentrații mari, provoacă flatulență, constipație și hemoroizi, şi de asemenea, poate favoriza, în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară și pietre la rinichi; E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului – aditiv alimentar interzis în Germania; E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii;  E202 – sorbat de potasiu, conservant, aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele şi poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman şi mulţi alţi aditivi.

Top zece cozonaci adivaţi

Conform APC, printre cei mai adidivaţi cozonaci, dintre cei supuşi studiului, se numără: cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol – 15 aditivi; cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar –  14 aditivi; cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol – 13 aditivi; cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol şi cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA – 11 aditivi; cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat de Vel Pitar şi cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour- câte zece aditivi; cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă si cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și cacao, fabricat de Sal-Pan – câte nouă aditivi;  cozonac cu cremă de lapte-frișcă, fabricat de Boromir, cozonac cu nucă, fabricat de As Pan- conțin câte opt aditivi; cozonac cu cremă ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rahat, fabricat de As Pan, cozonac cu stafide, rahat și cacao, fabricat de Teoden- conțin câte şase aditivi; cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Carrefour, cozonac cu rahat, stafide și cacao, fabricat de Cristian Impex- conțin câte cinci aditivi şi cozonac cu cremă caramel și cremă ciocolată, fabricat de Boromir, conține patru aditivi.

Leave a Comment